Vijf vragen aan Anouk Geldof, product owner van Werken voor Nederland

Anouk Geldof

Anouk Geldof

Wat is je rol als product owner van WvNL?

Al sinds 2003 ben ik betrokken in diverse rollen en functies bij de campagne Werken voor Nederland (‘Werken bij het Rijk’, ‘Als je verder denkt’) en bij het CSO-platform (Carrière sites Overheid). De laatste 6,5 jaar ben ik als projectleider online strategie en product owner (eigenaar, inhoudelijk verantwoordelijke van de site vanuit EC O&P) betrokken bij de vernieuwing van de website Werken voor Nederland. Als product owner ben ik aangewezen om de belangen van het Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P), haar klanten en de bezoekers van de site te behartigen.

Wie zijn je stakeholders?

Dat zijn er best veel: de business, dus de klanten van EC O&P, en iedereen die vanuit een rijksorganisatie vacatures bij ons plaatst of een verhaal op de site wil vertellen in het kader van arbeidsmarktcommunicatie. Maar ook collega’s die direct betrokken zijn bij het beheren en/ of (door)ontwikkelen van de website. Maar het belangrijkste zijn nog wel de bezoekers van de site: dat zijn onze toekomstige collega’s maar kunnen ook huidige rijksambtenaren zijn die op zoek zijn naar een (nieuwe) functie of interesse hebben in de grote diversiteit aan content die het platform biedt.

Wat ga je voor ze betekenen als product owner?

De komende maanden ligt de focus van het project ‘Vernieuwing Carrière Sites Overheid’ op het vervangen van de oude technologie door nieuwe technologie. Feitelijk gaan de stakeholders aan de ‘voorkant’ van de site niets nieuws zien. Op dit moment zit het project nog in de fase van de verwerving van een contentmanagementsysteem (CMS). De implementatie van dit systeem zal wel tegelijkertijd met de vervanging van de site plaatsvinden. Dit doen wij samen met P-direkt op een agile/scrum manier (waarbij flexibel wordt gewerkt in een multidisciplinair team dat in korte sprints, met een vaste lengte van 1 tot 4 weken, een werkend product oplevert). Mijn rol als product owner is onder andere het opstellen van een lijst met eigenschappen waaraan de site moet voldoen, ook wel ‘user stories’ genoemd (korte, eenvoudige beschrijvingen van de eigenschappen waaraan een site moet voldoen, beschreven vanuit het oogpunt van een (eind)gebruiker), voor het ontwikkelteam van P-direkt. Op basis van deze lijst kan de huidige site de komende maanden weer up-to-date kan worden gemaakt.

Wat kunnen gebruikers verwachten van het huidige en toekomstige Werken voor Nederland?

Op de huidige site zullen we aan de voorkant geen nieuwe functionaliteiten of veranderingen in het uiterlijk van de site gaan zien. Door de aanschaf en implementatie van het CMS hopen we wel op korte termijn al grote winst te maken. Met het nieuwe CMS kunnen we namelijk het proces van plaatsen van content versnellen en dit proces op de middellange termijn ook (deels) beschikbaar stellen aan onze klanten, zodat ze zelf content kunnen plaatsen op de site.  De focus van onze rijksbrede redactie (team content en social media) kan zich dan verleggen naar regie en advies.

Wat voor innovaties gaan we op de langere termijn zien? Kun je al concrete voorbeelden noemen?

Met het nieuwe CMS kunnen we in de toekomst ook stappen vooruit zetten op het gebied van verdere personalisatie van content en vacatures en het A/B-testen van verschillende contentpagina’s. Dit gaat ons helpen in het verder doorontwikkelen van de content én de website en in het optimaliseren van wervingsvraagstukken (vacatures en/of campagnes).   

Voor meer informatie over het project Vernieuwing CSO, zie de projectpagina ‘Vernieuwing CSO-platform: hét rijksbrede platform voor werving en ontwikkeling’. Of download de factsheet ‘Vernieuwing Carrière Sites Overheid'.

In deze serie komt in elke aflevering een product owner van Carrière Sites Overheid (CSO) aan het woord. De product owners van CSO zijn: Anouk Geldof voor Werken voor Nederland, Madeleyn de Jong voor Werken bij de Overheid, Imre Morsink voor één Mobiliteitsbank in samenwerking met Anne-Marie Stoffer van Rijkstalentencentrum en Chantal Langeveld van Werkplus (Belastingdienst), en Tine van der Velden voor Functiegebouw Rijksoverheid.