In de spotlight (4)

Edgar de Graaf is projectleider Informatievoorziening bij Rijkswaterstaat. Vanuit zijn functie is hij als projectlid onderdeel van de rijksbrede Werving en Selectie Oplossing. Lees hier welke mogelijkheden hij ziet voor dit nieuwe HRM systeem, wat zijn rol binnen het project is en wat hij elk beginnend rijksbreed projectteam adviseert.

Edgar de Graaf

Wat is je droom?

Mijn droom is dat iedere werknemer van de overheid straks op de positie zit waar hij of zij zich het lekkerst bij voelt, gebruik maakt van de eigen (ook nu nog onzichtbare) talenten en dat de overheid nog meer mensen de kansen en ruimte biedt om deze talenten te ontplooien.
Ook hoop ik dat het straks eenvoudiger wordt om binnen de overheid over te stappen naar een ander departement of een andere organisatie. Ik denk dat dit goed is voor de ontwikkeling van overheidsmedewerkers en vanwege de kruisbestuiving en kennisdeling ook voor de overheid zelf.  

Wat houdt voor jou het project WenS in?

Voor mij is WenS een uniek samenwerkingsverband waarin Rijkswaterstaat, Ministerie van Defensie, Dienst Justitiële Inrichtingen, Expertisecentrum Organisatie & Personeel en de Belastingdienst samen de handen ineenslaan om een oplossing neer te zetten waarmee we onze recruiters straks in staat stellen om binnen en buiten het Rijk de juiste persoon en op de juiste functie te matchen. Daarnaast kunnen gebruikers straks meer waarde uit data halen en die gebruiken om betere analyses en voorspellingen te maken op HRM gebied bij de overheid.

Wat is je rol binnen het project?

Als projectleider Informatievoorziening ben ik ambassadeur namens Rijkswaterstaat. In dit traject is het mijn rol om verschillende stakeholders van Rijkswaterstaat te vertegenwoordigen tijdens de overlegmomenten en waar nodig de benodigde expertise op het juiste moment aan te laten haken. Inhoudelijk werk ik ook mee aan de verschillende deliverables die vanuit de werkgroep moeten worden opgeleverd. Oh ja, en ik maak ook de WenS vlogs ;-).

Wat zijn je lessons learned?

De investering in tijd aan het begin van het project om elkaar te leren begrijpen en te werken aan een gezamenlijke taal, heeft ons op een niveau gebracht waarin we kunnen denken vanuit een gezamenlijk belang zonder daarbij de wensen van de eigen organisatie uit het oog te verliezen. Ik kan ieder beginnend rijksbreed project aanraden om hier extra tijd in te investeringen. Het betaalt zich namelijk dubbel en dwars terug! 

Kijk voor meer informatie over de rijksbrede Werving en Selectie oplossing op www.ubrijk.nl/wens of neem contact op via wens@minbzk.nl