In de spotlight: programmamanager WenS Anouk Zeekaf

Anouk Zeekaf is sinds kort programmamanager van de rijksbrede Werving en Selectie oplossing. Hoe zorgt zij voor optimale samenwerking, wat houdt voor haar dit project in en wanneer is zij hier tevreden over?

Anouk

Wat is je achtergrond?

Sinds januari ben ik gestart bij de Rijksoverheid als Rijksconsultant bij UBR Organisatie. Dat betekent dat ik rijksbreed ingezet kan worden als project-, programma-, of interimmanager. Prachtig om als eerste klus meteen programmamanager te mogen zijn van deze rijksbrede Werving en Selectie oplossing (WenS). Hierdoor kan ik bij heel veel verschillende onderdelen een kijkje in de keuken nemen. De afgelopen 5 jaar was ik projectmanager bij Coolblue en gaf ik leiding aan multidisciplinaire projectteams die bijvoorbeeld verantwoordelijk waren voor een grote reorganisatie. Nu ik weer aan de slag mag bij de Rijksoverheid heb ik het gevoel dat ik terugga naar mijn ‘roots’; ik heb politicologie en internationale ontwikkeling gestudeerd en stage gelopen bij Buitenlandse Zaken en onderzoek gedaan in Rwanda. Mijn wens was altijd om bij de Rijksoverheid te werken om zo maatschappelijk te kunnen bijdragen - nu mag ik deze wens letterlijk in vervulling laten gaan!

Wat is je rol binnen dit project?

Als programmamanager zie ik het als mijn taak om te zorgen voor de optimale samenwerking tussen alle vijf reeds aangesloten shared service organisaties (SSO’s). Uiteraard houd ik de planning in de gaten en zit ik het wekelijkse programmaoverleg voor. Daarnaast ben ik samen met projectleden de verbindende factor en zorg ik er zo voor dat alle stakeholders op de juiste manier met elkaar in contact staan en zijn aangesloten bij dit programma. Voor de komende maanden is het daarom ook aan mij om te zorgen dat er een helder plan en proces komt te liggen voor alle deelnemers die in de toekomst nog willen aansluiten en de oplossing ook willen gebruiken. Als programmamanager ben ik er als laatste ook nog verantwoordelijk voor om te zorgen dat de juiste besluitvorming bij de stuurgroep tot stand komt en alle adviesorganen die betrokken zijn tijdig en voldoende geïnformeerd zijn.

Wat houdt voor jou het rijksbrede Werving en Selectie project in?

Voor mij is WenS het resultaat van de ambitie om écht rijksbreed samen te werken en vorm te geven aan de één Rijk, één werkgever- gedachte. Natuurlijk is WenS in de basis een IT-oplossing waarmee we de toekomstige arbeidsmarkt aan kunnen en inspelen op alle nieuwe ontwikkelingen. Voor mij is het ook waarmaken dat je in de praktijk op rijksbreed niveau kan samenwerken én dat dit voor iedereen meerwaarde oplevert. Hopelijk laten we met dit programma zien hoe dat werkt (en wat vooral ook niet) en volgen er veel mooie programma’s.

Wanneer zou jij tevreden zijn over dit project?

Als eind maart 2020 alle vijf zekere deelnemers volledig geïmplementeerd zijn en iedereen het systeem optimaal benut. Daarnaast streef ik ernaar dat wij als projectgroep alles goed hebben overgedragen en WenS volledig in gebruik is. Bovendien zou het mooi zijn als alle deelnemers die nog willen aansluiten bij WenS precies weten wanneer en hoe dat gaat gebeuren.