“In de spotlight”: Raymond Beijersbergen Van Henegouwen

‘Waar ik energie van krijg? Een tevreden klant. Een vrijdagmiddagborrel om de hoek van P-Direkt met collega’s. Een sprint-planning op de maandag en vervolgens na 2 weken de sprint op kunnen leveren met mooie resultaten. Het live kunnen brengen van de militaire template van het Ministerie van Defensie na veel bloed, zweet en tranen maar altijd in goede harmonie en fijne samenwerking.’ Lees hier de nieuwe In de spotlight bijdrage van Raymond Beijersbergen Van Henegouwen, Functioneel Beheerder WenS bij P-Direkt. 

Wat is je achtergrond?

‘In 1994 ben ik afgestudeerd aan de HEM in Utrecht, richting Bedrijfskundige Informatica.
Ik ben vervolgens 24 jaar SAP/ HR- consultant geweest bij CMG (10 jaar) en daarna bij NorthGateArinso (14 jaar).
Als consultant heb ik vele SAP/ HR-projecten gedaan, de meest noemenswaardige zijn projecten en implementaties bij Shell en KLM. In mijn laatste jaar als consultant ben ik me gaan toespitsen op SuccessFactors (SF) en heb me gecertificeerd voor de Employee Central module.
Drie jaar geleden ben ik in dienst getreden bij P-Direkt. Ik ben gestart als teamleider van een SAP-HR beheerteam maar als snel kreeg ik de mogelijkheid om deel te nemen aan een nieuw te vormen SF beheerteam binnen P-Direkt, op het WenS-project.’

Raymond Beijersbergen Van Henegouwen

Wat is je rol binnen dit project?

‘Ik ben een trotse medewerker van het Centraal Functioneel Beheer (CFB) P-Direkt voor WenS. Trots omdat we een hele mooie en zeer uitgebalanceerde groep van mensen bij elkaar hebben. Dit werkt zeer inspirerend. Er is een perfect mix van keihard werken en ook lol met elkaar hebben. Ik hou mij binnen ons team samen met Remco bezig met alle inrichting van de recruitment-module van SF, daar waar mijn andere collega’s Aram en Kevin toppers zijn op het integratie-gebied (koppelingen).’

Wat houdt voor jou het rijksbrede Werving en Selectie programma in?

‘Dat we met meerdere partijen, SSO’s en ministeries, gebruik maken van elkaars expertise om zo een gezamenlijke rijksbrede oplossing neer te zetten. Met de standaardoplossing van SAP SF als technische ondersteuning streven we naar het kunnen delen van kandidaten binnen de Rijksoverheid, een zo groot mogelijke mate van efficiëntie te bereiken en als Rijk gebruik te gaan maken van alle verdere voordelen die SF kan bieden.
Ook komen we er meer en meer achter dat het systeem ruimte biedt voor een bijzondere en/of SSO-specifieke uitwerking/invulling, maar nog steeds onder de vlag van een rijksbrede technische oplossing.’

Waar krijg je energie van op het project?

‘Een tevreden klant. Een vrijdagmiddagborrel om de hoek van P-Direkt met collega’s. Een sprint-planning op de maandag en vervolgens na 2 weken de sprint op kunnen leveren met mooie resultaten. Het live kunnen brengen van de militaire template van het Ministerie van Defensie na veel bloed, zweet en tranen maar altijd in goede harmonie en fijne samenwerking. Samen met de klant/business de specificaties doorspreken (wat wil men) en dan de technische uitwerking (hoe) voor mijn rekening nemen. Een fijne manager die het net ophaalt als het water aan de lippen staat. De (on)gein met collega’s.’

Wat kon voor jou afgelopen jaar beter m.b.t. WenS?

‘Ik vond het erg jammer dat begin van dit jaar Rijkswaterstaat heeft besloten om achterin de trein plaats te nemen. Iedereen wilde heel graag RWS live brengen maar uiteindelijk is het uitgesteld om vervolgens door te pakken met UBR|P en Defensie. Defensie is nu live met de pilot KMAR. UBR|P heeft er na alle inspanningen voor gekozen om nog niet live te gaan maar eerst nog een aantal wensen te realiseren voor ze de sprong wagen. Ook hiervan verwacht ik dat 2021 mooie resultaten gaat opleveren.’

Wanneer zou jij tevreden zijn over dit programma?

‘Als alle vijf SSO’s gebruik maken van WenS. Elk met hun eigen bijzonderheden (vacature- en sollicitatietemplates) maar wel onder de vlag/regie van het rijksbrede karakter. En de kers op de taart zou zijn dat we nieuwe aansluiters krijgen die mee willen profiteren van deze rijksbrede oplossing.’